Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

Tags

Angiológia Rehabilitációs Központ

A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet Angiológiai (érbeteg) Rehabilitációs Osztályán több mint négy évtizede eredményesen történik a végtagkeringési zavarban szenvedő betegek komplex rehabilitációja. Jelenlegi ágyszámunk 134. Osztályunkon döntően végtagi verőérszűkületes betegek, valamint vénás és nyirokkeringési zavarban szenvedő betegek komplex rehabilitációja történik. A három hetes rehabilitációs ellátásunk elemei a speciális, egyedülálló módon alkalmazott szénsavas ködfürdő, mozgásterápia járásgyakorlatokkal és célzott értornával, dietoterápia, fizikoterápiás kezelések teljes skálája, széles körű segédeszköz ellátás, gyógyszeres és infúziós kezelések, kockázati tényezők befolyásolása, életvezetési tanácsadás nyújtása.

Image

Az érbetegek közismerten nagy száma, a betegség krónikus és progresszív jellege, valamint az osztályon elért szignifikánsan jó funkcionális eredmények nemcsak a betegek, hanem a szakma egyre nagyobb érdeklődését is kiváltotta, melynek eredményeként 1981-85 között az Országos Kardiológiai Intézet vezetésével multicentrikus, utánkövetéses vizsgálatsorozat történt, mely megerősítette a szénsavas ködfürdő jótékony értágító, keringést javító hatását.

A szénsavas ködfürdő direkt értágító hatása jól ismert. Ez a hatás azonban nem magyarázza a fürdő hosszú távú kedvező gyógyhatását, ami átlagosan fél évig tart. Feltételeztük, hogy a fenti közvetlen direkt értágító hatás mellett a szénsavas ködfürdőnek vegetatív idegrendszert áthangoló hatása is van, ami magyarázza a hosszú távú kedvező gyógy tényezőt. Uniós pályázat keretében nagyszabású tudományos kutatást fejeztünk be, eredményeink nagymértékben igazolták a fenti feltételezéseinket. A végtagi erek szimpatikus tónusa csökkent, tehát a szénsavas ködfürdő a szimpatikus idegrendszer hatását megváltoztatva értágulatot hoz létre. Ez a hatás átlagosan fél évig tart.

A több évtizedes orvosi tapasztalatot és az elért eredményeket összegezve megállapítható, hogy a szénsavas ködfürdő kedvező hemodinamikai hatású balneoterápiás eljárás, mely az indikációs terület pontos betartása mellett az idült perifériás érbetegek komplex konzervatív kezelésének, vagy helyreállító érműtéten átesett betegek posztoperatív rehabilitációs programjának hasznos kiegészítője, melynek hatására a betegek járási távolsága átlagosan többszörösére nő, nyugalmi fájdalmaik lényegesen csökkennek, vagy megszűnnek, a végtagokon lévő sebek látványosan megkisebbednek, vagy gyógyulnak, a betegek életminősége javul.

Az osztályra való felvétel az ország egész területéről a beteget ellátó szakrendelés (érsebészet, angiológia, stb.) beutalója alapján történik.

 

Elérhetőségünk:

Dr. Kocsis László mb.ov.főorvos, Kovácsné Kiss Katalin asszisztens
Tel. 0696 596-527

  Osztályunk keretében reumatológiai betegek rehabilitációja is történik Győr-Moson-Sopron megyei ellátási területtel.

 Elérhetőség: Dr. Sándor Ildikó főorvosnő – és adminisztrátora Horváth Lászlóné (Andi)

telefon száma: 0696 596-500 (602 mellék)

Dr. Kocsis László  Mozgásszervi Rehabilitációs Szakrendelése a K épület  Recepció mellé költözött. Tel: 0696 596-527