Krónikus belgyógyászat

Csoportkép - Krónikus Belgyógyászat munkatársak

Tájékoztatás:

A látogatás feltétele, hogy a látogató érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy védettségi igazolvány hiányában a látogatást megelőző 48 órán belül történt mintavételezés után végzett negatív eredményű SARS-Co-2 PCR teszttel rendelkezzen, kivételt képez ez alól a felnőtt kíséretében érkező 16 év alatti látogató.

A látogató a látogatáshoz való jogosultság igazolása érdekében köteles a védettségi igazolványt vagy a negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet bemutatni a biztonsági szolgálatnak, nővérnek.

Az egészségügyi intézménybe történő belépéskor testhőmérséklet mérés szükséges, a látogatóknak mindvégig 3 rétegű sebészi vagy FFP2-FFP3, vagy ezzel azonos besorolású maszkot kell viselniük. A látogatók kötelesek a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedéseket betartani, a kórház munkatársaival és a biztonsági szolgálattal együttműködni.

Egy beteghez naponta legfeljebb egy látogató mehet be az osztályra – amennyiben a látogató 18 év alatti, mind a 18 év alatti látogató, mind az őt kísérő felnőtt, de legfeljebb 3 fő- maximum 60 perces időtartamra. Amennyiben a beteg állapota megengedi, az időjárás függvényében a látogatás szabadtéren is lehetséges, ebben az esetben nincs korlátozva a látogatók száma.

 

Kérjük szíves megértésüket!

Történelem

A Lumniczer Sándor kórház önálló belgyógyászati osztálya 1932-ben alakult Dr. Veres János (a "Veres tű" megalkotója) belgyógyász és tüdőgyógyász főorvos vezetésével.

Az osztály vezetői

1932-1955 Dr. Veres János belgyógyáz, tüdőgyógyász
1955-1979 Dr. Joób Sándor belgyógyász
1979-2001 Dr. Kálló Kamill belgyógyász
2002-2012 Dr. Szabó László belgyógyász pulmonológus, diabetológus.
2012- Dr. Juronics Katalin belgyógyász, gasztroenterológus

2007 március 31.-én kórházunkban az aktív betegellátás megszűnt, az osztály funkciója átalakult a krónikus betegek kezelésére.

Krónikus ellátás

Célja az egészségi állapot stabilizálása, fenntartása, illetve helyreállítása. Az ellátás időtartama, illetve befejezése általában nem tervezhető, jellemzően hosszú.

Elhelyezkedés

A krónikus belgyógyászati osztály a kórház B épületében található. Az épületet az elmúlt években teljesen felújították, akadálymentesítették.

Munkatársaink: 

  • Osztályvezető főorvos: Dr. Juronics Katalin (belgyógyász, gasztroenterológus)
  • Osztályos orvos: Dr. Schreiner Péter (belgyógyász)
  • Osztályvezető főnővér: Pintérné Almásy Anna (diplomás ápoló)
  • Osztályos iroda: Csillagné Németh Katalin

Dr. Juronics Katalin

Dr. Juronics Katalin

Németh Gézáné Simon Eleonóra

Németh Gézáné Simon Eleonóra

Pintérné Almásy Anna

Pintérné Almásy Anna

Csillagné Németh Katalin - Dr. Schreiner Péter

Csillagné Németh Katalin - Dr. Schreiner Péter

Elérhetőség

Osztályos adminisztrátor: +36-96-596-547

Férfi oldal: +36-96-596-533

Női oldal: +36-96-596-515

 

Az osztály működése

A krónikus betegek ellátásához 58 ágy áll rendelkezésre.

Olyan betegek ápolása folyik, akik aktív ellátást már nem igényelnek, de állapotuk miatt otthonukban nem kezelhetők.

          Feladatunk a krónikus belgyógyászati betegek (szívbetegek, tüdőbetegek, cukorbetegek, mozgásszervi betegek, daganatos betegek) ellátása mellett, cerebrovascularis (agyi keringési zavar, agyvérzés utáni állapot) cardiovascularis (szívelégtelenség, szívinfarctus,thrombozis) és műtéten átesett betegek kezelése is, továbbá rehabilitációs feladatok ellátása.

Az osztályt nagy gyakorlatú belgyógyász vezeti, sokoldalúan képzett munkatársaival. A csapatban jól képzett nővérek dolgoznak, több közülük diplomás ápoló, OKJ felnőtt szakápoló. A szakdolgozók felkészültsége, szakmai munkája kiemelkedő, továbbképzésük folyamatos.

A krónikus ellátásban a fő hangsúlyt a szakápolásra és a pontosan tervezett, minden szempontot figyelembe vevő gyógyszeres terápiára helyezzük. Minden orvosi szakrendelés mely intézményünkben müködik konzultációs lehetőséget biztosit betegeinknek. Vizsgálati lehetőségeink: laboratóriumi, röntgen, ultrahangos és endoscopos vizsgálatokra. Folyamatos kardiológiai konzultáció és ultrahangos vizsgálat is elérhető.

A mobilizálást igénylő betegek ellátásában a rehabilitációs osztályon dolgozó gyógytornászok, gyógymasszőr és fizióterapeuta is részt vesz előzetes szakorvosi konzultációt követően.

A betegek étrendjét magasan képzett dietetikus állítja össze. Diétás tanácsadásra és betegoktatásra is gondot fordítunk.

Betegfelvétel rendje

A Krónikus Belgyógyászati osztály más intézet (Győr / Sopron) aktív osztályairól veszi át a betegeket előzetes megbeszélés alapján, illetve háziorvosi vagy szakorvosi beutalás alapján fogad betegeket.

A betegeket minden esetben előzetes megbeszélés alapján, a kezelőorvosuktól beérkező kezdeményezés után, az osztályvezető főorvos, vagy a helyettese által megadott időpontokban vesszük fel.

A betegek elbocsátásának lehetőségei

A beteg otthonába
Aktív ellátást nyújtó, vagy ápolási osztályra
Más egészségügyi intézménybe
Szociális ellátást nyújtó intézménybe

Látogatási rend

Naponta 14:00-19:00 között
A betegek érdekében kérjük a hozzátartozókat a látogatási idő pontos betartására, a délelőtti órákban ne kezdeményezzenek látogatást.