Anya és Csecsemővédelmi Szolgálat

Elérhetőség: 9330 Kapuvár, dr. Lumniczer Sándor u. 10.

Tel: 06-96-596539

 
E-mail:  vedonok[kukac]lumniczerkorhaz.hu
 
Szeretettel köszöntjük a Védőnői Szolgálat oldalán.
Reméljük, sok hasznos információval szolgálhatunk.
 
 
A védőnői szolgálat 100 éves múltra tekint vissza. 1908-ban az Országos Anya- és Csecsemővédő Egyesület azért alakult, hogy a szegény sorsú terhes anyák, gyermekágyasok, újszülöttek gondozása, szociális támogatása megvalósuljon. A múlt század első évtizedeiben az egészségkultúra hiánya, a tudatlanság egyre sürgetőbbé tette azokat az egészségügyi és szociális intézkedéseket, melynek kapcsán megalakult az Országos Stefánia Szövetség, melyben már szakképzett, egyenruhát viselő védőnő dolgozott. Eleinte csak Budapesten és nagyobb városokban, de hamar kiterjesztették az egész ország területére áldásos tevékenységüket.

 

Image
1927-től a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat folytatta ez egészségügyi és szociális tevékenységet, de már a Szolgálat működése kiterjedt még inkább a betegségek megelőzésére, közegészségügyi feladatokra, mint az anya és csecsemővédelem, iskolaegészségügy, nemi betegségek és tbc elleni küzdelem, szegény betegek otthoni ápolásának megszervezése, szociális gondozás.
Kapuváron 1929 óta működik védőnői szolgálat, a korábbi nevén „Zöldkereszt”.
A védőnői hivatás ellátásához főiskolai végzettség kell. 1975 óta 3 éves főiskolai képzés, 1993/94-es évtől 4 éves a főiskolai védőnőképzés.
A Tanácsadóban dolgozó védőnők területi ellátás alapján végzik a munkájukat, Kapuvár városban és Vitnyéden.
 

A védőnői gondozás célja : a várandós anya és a magzat egészségének a megőrzése, a  0-6- éves gyermekek egészséges testi-lelki-szociális fejlődésének figyelemmel kísérése és segítése .

 

Feladatuk sokrétű:

 • családtervezéssel kapcsolatos tanácsadás
 • anyaságra való felkészülés segítése
 •  várandós anyák gondozása
 • gyermekágyas időszakban segítségnyújtás, szoptatási tanácsadás
 • 0-6 éves korú gyermekek gondozása, táplálási, gondozási, ápolási tanácsok,
 • pszichoszomatikus fejlődés nyomon követése
 • szűrővizsgálatok szervezése, elvégzése módszertani ajánlások alapján
 • közösségi védőnői gondozás óvodákban, általános és középiskolákban,
 • testi fejlettség nyomon követése, szűrések, betegségmegelőzési, egészségügyi témákról előadás az intézményekben
 • védőoltások szervezése
 • nővédelem
 A védőnői gondozás formái:  családlátogatás, védőnői tanácsadás, csoportos egészségnevelés. A  tanácsadásokon  lehetőség nyílik  személyes problémák megbeszélésére, legyen az  családi, anyagi, a gyermek fejlődésével, nevelésével kapcsolatos.
Ősszel és tavasszal szervezünk szülésre felkészítő tanfolyamot ,  s népszerű a   baba klubunk.
Új várandós könyv kiállítására a  várandós tanácsadáson van  lehetőség. Kérjük, aki  először keresi fel a védőnőt   telefonon előre egyeztessen időpontot.  Szíveskedjen magával hozni a személyi igazolványát, a TAJ-kártyáját, a lakcímkártyáját, valamint a terhességet igazoló leletet. A védőnő felkeresése a terhesség 8. hete körüli időpontban javasolt.